Måla med Linoljefärg

FAKTA OM LINOLJEFÄRG

En linoljefärg består generellt av:
Linolja = bindemedel
Titandioxid = vitt pigment
Zinkoxid = hjälper linoljan att bilda färgfilm
Krita = fyllnadsmedel
Pigment = ger kulör

Linolja utvinns ur linfröet och finns i mängder med kvalitéer. Om man vill ha en hög kvalité som garanterar livslängd utomhus skall man använda en raffinerad, riktigt kokt linolja.

Titandioxid utvinns ur en kristallin bergart vid namn Ilmenit (titanjärnoxid). Titandioxiden är ett vitt pigment som gör linoljefärgen täckande.

Zinkoxiden förtvålar fettsyrorna i linoljan och genom att bilda zinktvålar hjälper den till att skapa en stark färgfilm.

Krita utgörs av gamla snäckskal och är poröst varför det tar upp mycket linolja vilket hjälper till att hålla färgen elastisk samtidigt som kritan fungerar som ballast så färgfilmen får rätt packning.

Pigmenten utgörs oftast av olika järnoxider som antingen tagits fram på syntetisk väg (rost + bränning), eller genom att man slammat fram dem ur järnhaltig jord.

Lär dig mera om linoljefärg här

Snickerifärg Halvblank är en linoljefärg avsedd för slutstrykning av snickerier, fönster och andra trädetaljer inne. Produkten ingår i WIBO`s system och ytor som färdigstryks ska vara grundade och mellanstrukna innan applicering. Produkten ger en vacker halvblank finish. Läs mera här www.wibofarg.se

Färdigfärg är en linoljefärg avsedd för färdigstrykning av fasadpaneler utomhus. Färdigfärg kan även användas som slutstrykning på snickerier ute, dock ger WIBO Snickerifärg en något högre finish på dessa ytor. Läs mera här www.wibofarg.se